Obwarzanki krakowskie – kulinarny symbol Krakowa
Szukasz obwarzanków krakowskich? Wejdź na https://www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html
Posiadają niepowtarzalny smak, prezentują się naprawdę ciekawie, zaś znaleźć je można wyłącznie w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są symbolem dawnej stolicy naszego państwa i najważniejszą tradycją tutejszych piekarzy. Dlaczego cieszą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przybywający do Krakowa w pierwszej kolejności zamierzają skosztować właśnie opisywanego smakołyku?
Obwarzanki krakowskie – o tradycji kilka zdań
Tradycja pieczenia obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII wieku. W kronikach pierwszy raz opisano je wiek później, gdy odnotowano, że uwielbiała je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w czasie przed Wielkanocą, ale potem na stołach obecne były też w innych miesiącach. W XV stuleciu król Jan Olbracht wydał przywilej, według którego mogli produkować je wyłącznie krakowscy piekarze. Podobną rzecz zrobiła pięć stuleci potem UE, dodając je do spisu produktów tradycyjnych.
Jak wypieka się obwarzanki krakowskie?
Obwarzanki posiadają formę okręgu z wyraźną spiralną fakturą oraz średnicę w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od stuleci produkowane są według identycznego przepisu. Ich nazwa i niepowtarzalny aromat okazują się skutkiem gotowania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – między innymi solą lub makiem – i piecze.
Adres firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]