Kształcenie Żywność 

Czy można nauczyć się food pairingu?

Solidna porcja informacji o food pairing. Sprawdź koniecznie!

Mimo, że przywykliśmy do konkretnych połączeń aromatów, nie oznacza to, iż parowanie ze sobą produktów, które na pierwszy rzut oka absolutnie do siebie nie pasują, nie może dać zaskakujących i, co ważne, apetycznych wyników. Uświadamiamy sobie to coraz częściej. Olbrzymi wpływ na nasz smak miało bezsprzecznie otworzenie się na inne tradycje kulinarne, jak również możliwość kupna nieobecnych przedtem w naszym kraju artykułów. Dzięki temu choćby zestawienie egzotycznych sosów owocowych z mięsem nikogo już nie szokuje. Osoby, które posmakowały takich niebanalnych fuzjach smaków w wielu przypadkach podejmują własne próby i samodzielnie poszukują jeszcze bardziej niezwykłych połączeń. By te aczkolwiek przyniosły pozytywne skutki, należy przedtem zaopatrzyć się w kulinarną wiedzę.

Food pairing – mieszanie aromatów w zgodną, nietuzinkową całość

Jeśli chcemy, by nasze kulinarne eksploracje naprawdę stały się przyczyną ekscytacji oraz pozwalały ujawnić nowe smakowe wrażenia, powinno się postępować zgodnie z kanonami przyjętymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, oczywiście, są zaledwie instrukcjami, o których nie powinno się zapominać, by aromaty łączyły się w niezwykłą, lecz harmonijną całość. Najlepiej zrobimy, jeśli zainteresujemy się food pairingiem. Tak nazywa się się sztukę łączenia ze sobą smaków, które ogólnie uważane są za zupełnie do siebie niepasujące. Wszystkie reguły food pairingu są jednak wnikliwie przeanalizowane, a u ich podstaw leży szeroka wiedza z dziedziny biochemii, dotyczącą zwłaszcza obecności danych substancji w stosowanych produktach. Food pairing nie dotyczy wyłącznie jedzenia, lecz także napojów (w tym alkoholowych).

Food pairing polega na bujnej fantazji i wyczuciu

Do praktykowania food pairingu konieczne są spora wyobraźnia i wyczucie, aczkolwiek to nie one okazują się kluczowe. O wiele bardziej liczy się teoretyczna wiedza z zakresu zawartości różnorodnych substancji w ingredientach potraw, jak również tego, jak reagują one z pozostałymi związkami. Toteż dobrą decyzją będzie udział w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez profesjonalnego szefa kuchni – szczególnie, iż przekazanie elementarnej wiedzy trwa nie więcej niż kilkanaście godzin.

Adres firmy:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]

Powiązane artykuły