Robienie zakupów Żywność 

Czy istnieją zamienniki kapsułek do ekspresu Nespresso?

Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najstarszych na rynku. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu powoli pozyskiwały kolejnych sympatyków. Aktualnie jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a ekspresy z tym systemem wykonuje wiele renomowanych firm. Czy można nabyć kapsułki kompatybilne z Nespresso? Decydując się na zakup ekspresu działającego na systemie Nespresso, wiele osób zastanawia się, czy będzie ograniczona wyłącznie do używania kapsułek do kawy od jednego producenta. Nic bardziej mylnego. Patent na ten system wygasł 2012 r. więc obecnie…

Więcej
Robienie zakupów Żywność 

Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Ostatnio rzadko już zjadamy obiady składające się z dwóch dań. Przez ciągły braku czasu, co wywołuje potrzebę błyskawicznego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków kiedyś podawanych zwykle jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, będą z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli samodzielnie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie są one stałą pozycją w ofercie restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są zwyczajowo serwowane podczas spotkań wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Żurek to nie barszcz biały – główne…

Więcej
Robienie zakupów Żywność 

Kapsułki do ekspresu Tchibo Cafissimo – można kupić ich zamienniki

Metoda parzenia kawa w kapsułkach została opracowana w końcu lat 70-tych i powoli pozyskiwała sobie tysiące sympatyków. Ten praktyczny system pozwala na przyrządzanie kawy wysokiej jakości bardzo prostą metodą – trzeba dolać wodę do pojemnika w stosownym urządzeniu, umieścić kapsułkę z kawą we wskazanym zasobniku i zaledwie po minucie można rozkoszować się świeżo parzonym napojem. Kawy speciality z Etiopii i Brazylii – zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo Istnieje kilka systemów parzenia kawy w kapsułach. Jednym z popularniejszych na świecie jest ten stworzony przez niemiecką firmę Tchibo. Kapsułki do ekspresów Tchibo Cafissimo…

Więcej
Robienie zakupów Żywność 

Szukasz ekologicznych przetworów? Wybierz żywność z certyfikatami

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się na początku zeszłego wieku, artykuły konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto standardowo wypełniać różnorodnymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Ale wraz z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to wywoływać skutki dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz chętniej szukają oni artykułów wykonanych z żywności nieprzetworzonej. Czym wyróżnia się żywność eko? Aby jakiś wyrób sprzedawany w Polsce mógł nazywać się „eko”, musi spełnić kilka warunków. Żywność ekologiczna oraz artykuły z niej sporządzone muszą posiadać konkretne certyfikaty wydawane…

Więcej
Robienie zakupów Żywność 

Kapusta kwaszona – pyszna i bardzo zdrowa kiszonka

Charakterystyczny smak kiszonej kapusty jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem licznych dań i przeciętny Polak dość często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezwykle zdrowe pożywienie. Dlaczego należy spożywać kapustę kwaszoną? Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż te dwie nazw stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych odkrytych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne składowanie pożywienia. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Kiedyś jedzenie kapusty kwaszonej…

Więcej
Kształcenie Żywność 

Warsztaty kulinarne – dla początkujących i zaawansowanych

Uczestnictwo w kursie kulinarnym to znakomity sposób na zdobycie nowych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, przyswojenie sobie właściwych praktyk produkcyjnych i tajników przeróżnych receptur. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Warsztat kulinarny – nie tylko dla pasjonatów Zdolności gotowania nie zyskuje się szybko – mistrz kulinarny potrzebuje lat, żeby zapoznać się ze skomplikowanymi recepturami i doskonalić swoje kwalifikacje. Jeśli marzysz, by podążać śladami najlepszych, zgłoś się na kursy kulinarne i skorzystaj z doświadczenia doświadczonych szefów kuchni, którzy opanowali arkana sztuki kulinarnej, a teraz dzielą się…

Więcej
Robienie zakupów Wszystko o zdrowiu Żywność 

Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, do tej pory mniej znane warzywa i owoce. Pisząc o zdrowotnych walorach fermentowanego jedzenia nie można pominąć także napojów takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała substancje konieczne dla jego właściwego działania. Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty? Sok z kiszonej kapusty to…

Więcej
Robienie zakupów Wszystko o zdrowiu Żywność 

Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka

Kwaszonki używa się w polskiej kuchni od wieków. Od paru lat jednak często mówi się także o własnościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej widoczna jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością. Sok z kapusty kiszonej – znaczne ilości witamin oraz żelaza Zapewne większość z nas za młodych lat spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same kisiły kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem,…

Więcej
Robienie zakupów Żywność 

Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą podajemy zwykle podczas Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez. W domostwach, w których zwyczaj podawania dwudaniowych obiadów nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu posiłków. Barszcz czerwony – potrawa wszechstronna Zdawałoby się, że barszcz czerwony to łatwa do ugotowania zupa z buraków, która raczej nie jest bardzo sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego nieco słodki, a zarazem kwaskowaty aromat powoduje, że idealnie współdziała on z odmiennymi smakami.…

Więcej
Baza porad Żywność 

Jak zrobić wino z jabłek?

Wielkim atutem wina z jabłek jest fakt, że można je przygotować przez okrągły rok – jabłka to owoce, które można kupić nawet w zimie. Podstawa to wybór odpowiedniego gatunku – jaki najlepiej nadaje się do przygotowania tego trunku w domowym zaciszu? Wybierajmy okazy dojrzałe, smakosze ręcznie robionego wina polecają odmiany jesienne i zimowe: szare renety, papierówki, jonatan lub antonówki. By wino było smaczne i nie za słodkie, najlepiej sięgnąć po owoce kwaśne lub – jeżeli chcemy uzyskać słodki smak – to słodkie pomieszane z kwaśnymi (np. w proporcji 50:50). Z…

Więcej