Robienie zakupów Żywność 

Szukasz ekologicznych przetworów? Wybierz żywność z certyfikatami

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się na początku zeszłego wieku, artykuły konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto standardowo wypełniać różnorodnymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Ale wraz z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to wywoływać skutki dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz chętniej szukają oni artykułów wykonanych z żywności nieprzetworzonej. Czym wyróżnia się żywność eko? Aby jakiś wyrób sprzedawany w Polsce mógł nazywać się „eko”, musi spełnić kilka warunków. Żywność ekologiczna oraz artykuły z niej sporządzone muszą posiadać konkretne certyfikaty wydawane…

Więcej
Robienie zakupów Żywność 

Kapusta kwaszona – pyszna i bardzo zdrowa kiszonka

Charakterystyczny smak kiszonej kapusty jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem licznych dań i przeciętny Polak dość często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezwykle zdrowe pożywienie. Dlaczego należy spożywać kapustę kwaszoną? Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż te dwie nazw stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych odkrytych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne składowanie pożywienia. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Kiedyś jedzenie kapusty kwaszonej…

Więcej
Kształcenie Żywność 

Warsztaty kulinarne – dla początkujących i zaawansowanych

Uczestnictwo w kursie kulinarnym to znakomity sposób na zdobycie nowych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, przyswojenie sobie właściwych praktyk produkcyjnych i tajników przeróżnych receptur. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Warsztat kulinarny – nie tylko dla pasjonatów Zdolności gotowania nie zyskuje się szybko – mistrz kulinarny potrzebuje lat, żeby zapoznać się ze skomplikowanymi recepturami i doskonalić swoje kwalifikacje. Jeśli marzysz, by podążać śladami najlepszych, zgłoś się na kursy kulinarne i skorzystaj z doświadczenia doświadczonych szefów kuchni, którzy opanowali arkana sztuki kulinarnej, a teraz dzielą się…

Więcej
Robienie zakupów Wszystko o zdrowiu Żywność 

Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, do tej pory mniej znane warzywa i owoce. Pisząc o zdrowotnych walorach fermentowanego jedzenia nie można pominąć także napojów takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała substancje konieczne dla jego właściwego działania. Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty? Sok z kiszonej kapusty to…

Więcej
Robienie zakupów Wszystko o zdrowiu Żywność 

Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka

Kwaszonki używa się w polskiej kuchni od wieków. Od paru lat jednak często mówi się także o własnościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej widoczna jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością. Sok z kapusty kiszonej – znaczne ilości witamin oraz żelaza Zapewne większość z nas za młodych lat spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same kisiły kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem,…

Więcej
Robienie zakupów Żywność 

Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą podajemy zwykle podczas Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez. W domostwach, w których zwyczaj podawania dwudaniowych obiadów nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu posiłków. Barszcz czerwony – potrawa wszechstronna Zdawałoby się, że barszcz czerwony to łatwa do ugotowania zupa z buraków, która raczej nie jest bardzo sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego nieco słodki, a zarazem kwaskowaty aromat powoduje, że idealnie współdziała on z odmiennymi smakami.…

Więcej
Baza porad Żywność 

Jak zrobić wino z jabłek?

Wielkim atutem wina z jabłek jest fakt, że można je przygotować przez okrągły rok – jabłka to owoce, które można kupić nawet w zimie. Podstawa to wybór odpowiedniego gatunku – jaki najlepiej nadaje się do przygotowania tego trunku w domowym zaciszu? Wybierajmy okazy dojrzałe, smakosze ręcznie robionego wina polecają odmiany jesienne i zimowe: szare renety, papierówki, jonatan lub antonówki. By wino było smaczne i nie za słodkie, najlepiej sięgnąć po owoce kwaśne lub – jeżeli chcemy uzyskać słodki smak – to słodkie pomieszane z kwaśnymi (np. w proporcji 50:50). Z…

Więcej
Robienie zakupów Żywność 

Jakie zamienniki kapsułek A Modo Mio znajdziemy w sprzedaży?

Marek produkujących kawę są setki, jednak Lavazza nieprzerwanie plasuje się na liście tych najpopularniejszych. Mało osób wie, iż początek firmy Lavazza sięga ostatnich lat XIX wieku w Turynie. W owym czasie Luigi Lavazza za równowartość mniej więcej 20$ nabył nieduży obiekt handlowy, w którym prażono ziarna kawy i sporządzano ich niepowtarzalne kompozycje. Podbiły one szybko serca mieszkańców Turynu. Dziesięciolecia później marka Lavazza wciąż czaruje aromatem swoich kaw, wyznaczając wzorce również w zakresie kapsułek z kawą. Kawa w kapsułkach A Modo Mio – można kupić ich odpowiedniki Jednymi z najbardziej rozchwytywanych…

Więcej
Kształcenie Żywność 

Czy można nauczyć się food pairingu?

Mimo, że przywykliśmy do konkretnych połączeń aromatów, nie oznacza to, iż parowanie ze sobą produktów, które na pierwszy rzut oka absolutnie do siebie nie pasują, nie może dać zaskakujących i, co ważne, apetycznych wyników. Uświadamiamy sobie to coraz częściej. Olbrzymi wpływ na nasz smak miało bezsprzecznie otworzenie się na inne tradycje kulinarne, jak również możliwość kupna nieobecnych przedtem w naszym kraju artykułów. Dzięki temu choćby zestawienie egzotycznych sosów owocowych z mięsem nikogo już nie szokuje. Osoby, które posmakowały takich niebanalnych fuzjach smaków w wielu przypadkach podejmują własne próby i samodzielnie…

Więcej
Kształcenie Żywność 

Kurs gotowania dla dzieci rozwijają kreatywność

Dzieci lubią pomagać w kuchni – przynosić i wybierać składniki bądź przystrajać ciastka. Chciałabyś wykorzystać fascynację swojego malucha? Sprawdź warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, jak przebiegają takie zajęcia. Warsztat kulinarny dla dzieci – czy warto wysłać na niego dziecko? Warsztaty kulinarne dla dzieci są przeznaczone dla maluchów w przedziale wiekowym od 6-10 lat. W trakcie warsztatów dzieci nie tylko nabywają pożyteczne umiejętności, ale , co bardzo ważne, kształtują swoją kreatywność oraz uczą się niezależności. A zarazem wspaniale się bawią. Komponowanie niecodziennych smaków, opanowywanie nieskomplikowanych przepisów oraz wybieranie…

Więcej