Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony
Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą podajemy zwykle podczas Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez. W domostwach, w których zwyczaj podawania dwudaniowych obiadów nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – potrawa wszechstronna
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to łatwa do ugotowania zupa z buraków, która raczej nie jest bardzo sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego nieco słodki, a zarazem kwaskowaty aromat powoduje, że idealnie współdziała on z odmiennymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – jedni wrzucają weń uszka z mięsem, grzybami czy też kapustą, inni wolą w nim kiełbasę, ziemniaki oraz jajko na twardo. Barszcz czerwony to nie tylko strawa na obiad, ale także smaczna przekąska bądź ciepła kolacja – wrzący kubek tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem bądź chrupiącego krokiecika z grzybami.
Trzeba zaznaczyć, że barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, o ile nie dodano do niego śmietany. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, jak również wiele żelaza, dlatego poleca się go osobom cierpiącym na anemię. Jednak ze względu na fakt, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym często spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.
Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – kup albo zrób samodzielnie
Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz czerwony – każdy w kuchni wykorzystuje swoje ulubione dodatki i inaczej przyprawia tę zupę. Niektórzy kochają pikantny barszcz, mocno pieprzny, inni dodają do niego odrobinę cukru, żeby uwydatnić naturalny słodkawy smak buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy gotuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a przy tym zawiera więcej istotnych witamin i minerałów. Taki zakwas z kiszonych buraków można naturalnie przygotowywać na własną rękę, lecz proces fermentacji – zależnie od panujących w domu warunków – trwa w okolicach siedmiu dni. Jeśli jednak raptownie nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz gotowy już zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie bądź online.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]