sól kłodawska niejodowana, sól himalajskaRobienie zakupów Wszystko o zdrowiu 

Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Substancją konieczną do właściwego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie zalety ma sól himalajska oraz sól kłodawska? Z jakiego powodu powinno się stosować je w kuchni?

Różowa sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie podkreśla smak posiłków. Choć nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na zdrowie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych pierwiastków i minerałów, takich jak selen, wapń czy magnez, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze podbija smak dań i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska natomiast to substancja o dużym poziomie czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i jest znakomitym dodatkiem do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią cynku, wapnia czy potasu, a więc pierwiastków koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie traci swoich cech i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Powiązane artykuły