ekologiczny sok z buraków kiszonychRobienie zakupów Wszystko o zdrowiu Żywność 

Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka

Kwaszonki używa się w polskiej kuchni od wieków. Od paru lat jednak często mówi się także o własnościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej widoczna jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.

Sok z kapusty kiszonej – znaczne ilości witamin oraz żelaza

Zapewne większość z nas za młodych lat spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same kisiły kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, objaśniając, że napój jest cierpki, jednakże nadzwyczaj zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to wspaniałe źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również przeróżne minerały, jak m.in. żelazo, miedź i fosfor. Wielu ludzi miewa problem z przyzwyczajeniem się do cierpkiego posmaku tego soku, jednakże rekomenduje się pić go regularnie, bo usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy oraz wspomaga trawienie, więc w efekcie może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co podnosi odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się także osobom, chorym na anemię. Oczywiście nawet tak zdrowego napoju nie powinno się nadużywać – zaleca się pić maksymalnie 250 ml soku dziennie.

A może kiszony sok z buraka?

Sok z kiszonego buraka jest innym popularnym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania i który pijemy też jako przekąskę. Posiada on mnóstwo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: obniża poziom cholesterolu we krwi, dobroczynnie wpływa na przemianę materii, a równocześnie podnosi koncentrację. Choć buraki wyróżniają się dużą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać diabetycy. Nie zaleca się jednakże jego spożycia kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z chorobami nerek albo reumatyzmem.

Jeżeli nie masz możliwości, by przyrządzać soki z kiszonych warzyw samemu, możesz nabyć je w ulubionym sklepie lub zamówić przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, że tego typu soki trzeba magazynować w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Powiązane artykuły