Kapusta kwaszona – pyszna i bardzo zdrowa kiszonka
Charakterystyczny smak kiszonej kapusty jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem licznych dań i przeciętny Polak dość często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezwykle zdrowe pożywienie.
Dlaczego należy spożywać kapustę kwaszoną?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, gdyż te dwie nazw stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych odkrytych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne składowanie pożywienia. W efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Kiedyś jedzenie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych czy witamin, których pozyskanie podczas zimy było znacznie bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A warto zaznaczyć, iż w kapuście kwaszonej jest sporo substancji ważnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne kluczowe dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B6, B2). Oprócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. żelaza, błonnika pokarmowego oraz magnezu. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, z tej przyczyny zaleca się jego spożycie osobom na diecie.
Kwaszona kapusta – w krokietach oraz w zupach
Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno w dodatkach do potraw, jak i jako podstawowy ich składnik. Na surowo zazwyczaj spożywa się ją w formie surówki z cebulą i tartą marchewką, która współgra z daniami z ziemniaków oraz ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również składnik, który znakomicie harmonizuje z pieczarkami i czerwonym mięsem, toteż wykorzystuje się ją w nadzieniu do krokietów, łazanek i pierogów. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie powstałyby najlepsze polskie dania – kapuśniaka, bigosu czy góralskiej kwaśnicy.
Zasadniczo każdy kucharz posiada własny przepis na kapustę kwaszoną, jednakże współcześnie nieczęsto zakwasza się ją w domu, bowiem nie ma już konieczności gromadzenia produktów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w niewielkich oraz dużych opakowaniach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kwaszoną.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]