Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią
Sprawdź, gdzie zamówić żurek staropolski w butelce.
Ostatnio rzadko już zjadamy obiady składające się z dwóch dań. Przez ciągły braku czasu, co wywołuje potrzebę błyskawicznego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków kiedyś podawanych zwykle jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, będą z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli samodzielnie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie są one stałą pozycją w ofercie restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są zwyczajowo serwowane podczas spotkań wielkanocnych i bożonarodzeniowych.
Żurek to nie barszcz biały – główne różnice
Jeżeli spyta się Polaka o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób nawet nie rozróżnia, iż to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem tradycyjnie żurek gotuje się z zakwasu z mąki żytniej, zaś barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. Ale to nie wszystko, co dzieli te zupy, niemniej wypada wyraźnie zaznaczyć, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Gotowanie jest przecież sztuką, a każde danie jest odbiciem zdolności kucharza oraz jego osobistych preferencji. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego z reguły wkłada się więcej włoszczyzny oraz grzybów. Barszcz zabiela się też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem temat jest bardziej złożony, gdyż w ramach tej rodziny zup wymienia się 3 typy:
– kwaśny, gęsty żur sporządzany najczęściej ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z ziemniakami;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem żytnim lub chlebowym.
Baza na barszcz biały i żur? Przygotować samodzielnie czy kupić?
Wykonanie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest proste, jakkolwiek nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. W sieci znaleźć można mnóstwo przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Stosując jednakże samodzielnie zrobiony zakwas należy zaplanować pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, gdy chęć np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodziewanie, polecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na zrobienie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przyrządzimy wyśmienity barszcz biały i żurek śląski czy też staropolski.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]